دلیل و علت افتادن سنگ نمای ساختمان

دانستن علت و دلیل افتادن سنگ نمای ساختمان برای خیلی از افراد مهم و جالب است. برخی می خواهند دلیل ریزش سنگ را بدانند تا از این اتفاق جلوگیری نمایند و برخی به دنبال راه کار برای محکم کاری سنگ نما پس از افتادن می باشند. شرکت نماسازان پیشرو به عنوان مجری پیچ و رولپلاک سنگ نما در این مقاله این علل را توضیح خواهد داد و سپس به ارائه راهکار خواهد پرداخت.

18 علت افتادن سنگ از نمای ساختمان

علت افتادن سنگ نما عبارت است از:

  1. سیمان نامرغوب
  2. عدم ترکیب درست مواد برای ملات
  3. ماسه نامناسب
  4. استفاده از سیمان خشک حین سنگ کاری
  5. استفاده از سنگ های نامرغوب
  6. اسکوپ نکردن سنگ
  7. پاک نکردن گرد سنگ بعد از برشکاری
  8. سنگ کاری روی سطح نامناسب
  9. عدم اجرای درست بندکشی
  10. استفاده از نمای برجسته بیش از حد
  11. چسباندن سنگ روی سنگ با چسب
  12. نفوذ آب به پشت سنگ
  13. وزش باد و طوفان
  14. انبساط و انقباض سنگ ها
  15. زلزله
  16. انجام کارهای غیر اصولی در داخل ساختمان
  17. نشست ساختمان
  18. عدم استفاده از نبشی در نقاط مورد نیاز

در ادامه به توضیح هر یک از این موارد خواهیم پرداخت.

استفاده از سیمان نامرغوب

امروزه مهم ترین و کاربردی ترین چسباننده در ساخت و ساز ها سیمان است. این ماده به صورت پودر و در رنگ ها و درجات کیفی متفاوتی به تولید می رسد. تفاوت های ساختاری این محصول باعث تفاوت در کاربرد آن ها نیز می شود. سیمان بعد از ترکیب با آب به  شدت سفت می شود و بعد از خشک شدن مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت پیدا می کند. در بسیاری از تعاریف سیمان مهم ترین و اصلی ترین رکن برای ساختمان سازی محسوب می شود.

برای استفاده در نمای ساختمان و سنگ کاری از سیمان قوی استفاده می شود. به طور نسبی هر نوعی از این محصول در شرایط خاص و برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار می گیرد و هر کدام به نسبت وظیفه و کاربردی که دارند از استحکام کافی نیز برخوردار هستند. در میان مهندسان، پیمانکاران و افرادی که به ساخت و ساز مشغول هستند نوع این محصول با شماره تیپ مشخص می شود. به طور مثال سیمان  پرتلند تیپ 1 یا 2 و … .

پیچ رولپلاک سنگ نمای ساختمان
پیچ رولپلاک سنگ نمای ساختمان

پرتلند نوع یک دارای ویژگی هایی است که آن را برای بسیاری از کار های ساختمانی مناسب می کند. پرتلند نوع 2 به عنوان محصول اصلاح شده معرفی می شود. پرتلند نوع 3 گیرایی بالایی دارد و برای پروژه هایی که نیاز سرعت عمل دارد استفاده می شود. به همین ترتیب هر نوعی از این محصول باید در شرایط و موارد درست مورد استفاده قرار بگیرد.

مهم ترین و بهترین انواع سیمانی که برای سنگ کاری استفاده می شوند پرتلند نوع 1 و 2 است. هر کدام با توجه به شرایط منطقه ای و آب و هوایی کاربرد پیدا می کنند. سیمان پرتلند نوع 2 برای محیط هایی که یون کلر و سولفات به طور همزمان وجود دارد توصیه نمی شود. هم چنین در شرایط آب و هوایی سرد نیز بهتر است که از آن استفاده نشود. علاوه بر سنگ‌کاری از این محصول برای بتن ریزی های حجیم نیز استفاده می شود.

پرتلند نوع 1 نیز برای ساخت بتن و ملات کاربرد فراوانی دارد. در انتخاب بین این دو نوع سیمان نمی توان یکی را بر دیگری برتر دانست زیرا هر کدام با توجه به شرایطی که در آن استفاده می شوند بهترین گزینه هستند. میزان استفاده از پرتلند نوع 1 برای ساختمان سازی به طور معمول ده برابر بیشتر از انواع دیگر است.

عدم ترکیب درست مواد برای ملات

برای تهیه ملات پشت سنگ (ملات بسته به نیاز و شرایط مختلف)، موادی که نیاز می‌باشد عبارتند از:

سیمان
سیمان به عنوان ماده اصلی ملات بکار می‌رود. سیمان پرتلند، سیمان عادی یا سیمان هیدرولیک نوعی از سیمان های مورد استفاده هستند.

ماسه
ماسه به عنوان یک ملات ترکیبی به سیمان افزوده می‌شود. ماسه باید خالص و بدون خاک یا شواغل زیاد باشد تا ملات به خوبی بچسبد.

آب
آب به مقدار مناسب به مخلوط سیمان و ماسه اضافه می‌شود تا ملات به دست آید. توجه به نسبت صحیح آب به ملات بسیار حائز اهمیت است.

اصلاح‌کننده‌ها (فیبر یا پلیمر)
برخی از پروژه‌ها ممکن است نیاز به افزودن فیبر یا پلیمرها برای افزایش مقاومت و اصلاح خصوصیات ملات داشته باشند.

مواد افزودنی
بسته به نیاز پروژه، ممکن است مواد افزودنی مانند تنظیم‌کننده‌ها یا رنگ‌های ملات نیز به مخلوط افزوده شوند.

این که موارد گفته شده در بالا هر یک به چه میزانی به کار روند بسیار حائز اهمیت است. کم بودن و زیاد بودن هر کدام باعث می شود ملات حاصله استاندارد نباشد. نکته دیگر این است که باید از نسبت‌ها و دستورالعمل‌های تولیدکننده سیمان استفاده کنیم تا ملات دارای خواص مکانیکی و مقاومت بهینه باشد.

پیچ رولپلاک نمای ساختمان بدون داربست
پیچ رولپلاک نمای ساختمان بدون داربست

استفاده از ماسه نامناسب

سنگ ریزه یا سنگ دانه هایی که برای ساخت ملات مورد استفاده قرار می گیرد را ماسه می گویند و ترکیب آن با آب و سیمان، می تواند برای به هم چسباندن و قرار دادن مصالح در کنار یکدیگر، یک ترکیب عالی باشد. به طور کلی در علم مهندسی عمران، سنگ دانه‌ های درشت تر از ۰٫۰۷۵ میلی‌ متر و ریزتر از ۴٫۷۵ میلی‌ متر و را ماسه می نامند.

با توجه به اندازه هایی که در بالا گفته شد، ماسه به سه سایز ریز، متوسط و درشت تقسیم بندی می شود. ماسه های طبیعی کف دریا و رودخانه، از شناخته شده ترین انواع هستند که همه افراد با آن آشنایی دارند.

ماسه های به کار برده شده انواع مختلفی مانند ماسه طبیعی، ماسه شکسته، ماسه شسته یا دوبار شور، ماسه شکسته شسته، ماسه کفی و … دارد.

ماسِه طبیعی دارای مقداری خاک در ساختار خود است که این خاک، مزایا و معایبی در ملات بتن ایجاد می کند. وجود خاک باعث می شود درست کردن و کار کردن با ملات آسان تر باشد که تا حدود 4 درصد، اشکالی ندارد. اما مقدار بیشتر از این، باعث می شود چسبندگی ملات کاهش یابد و ملات مقاوم و خوبی ایجاد نشود. ماسّه شسته یا دوبارشور، ماسه ای است که شسته می شود تا خاک آن گرفته شود و درصد آن بسیار کاهش یابد.

با استفاده از ماسه شسته دوبارشور، ملاتی با چسبندگی بالا ایجاد می شود که برای تولید بتن، عالی است و سیمان کمتری برای ایجاد چسبندگی نیاز دارد. استفاده از این ماسه برای دوغاب پشت سنگ ها و کاشی ها بهترین گزینه می باشد. در غیر این صورت جذب سنگ به ملات کامل نشده و باعث افتادن سنگ نما خواهد شد. بدترین ماسه برای سنگ کاری به طور قطع ماسه خاکی می باشد.

استفاده از سیمان خشک در سنگ کاری

به طور قطع  می توان گفت یکی از مهمترین دلایل افتادن سنک نما استفاده از سیمان خشک می باشد. امروزه برای اینکه سنگ کاری از لحاظ زمانی مقرون به صرفه باشد و به اصطلاح برای سنگ کار بصرفد کمی ملات پشت سنگ ریخته و مابقی آن را سیمان خشک می ریزند که کار تسریع پیدا کند.

این کار آب ملات را به خود می کشد و در اصطلاح باعث پوک شدن ملات و نهایتا جذب نشدن درست سنگ به ملات می شود. به همین دلیل برای تثبیت سنگ نما به طور اصولی به هیچ وجه نباید سیمان خشک استفاده شود.

استفاده از سنگ های نامرغوب

سنگ نما، باید بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و میزان تخلخل مناسبی داشته باشد. زیرا نمای بیرونی، از جمله قسمت های مهم ساختمان است که در معرض عوامل مختلف قرار می گیرد. در نتیجه در صورت وجود ترک خوردگی و یا خلل و فرج، ممکن است گرد و غبار و یا آب باران، در آن نفوذ کند و به سرعت دچار فرسایش شود.

یک سنگ خوب، باید از مقاومت لازم در برابر نفوذ آب برخوردار باشد و به دلیل قرارگرفتن در محیط های شیمیایی و طبیعی دچار آسیب نگردد. علاوه بر این مقاومت سنگ در برابر زطوبت و تغییر دمایی بسیار حائز اهمیت است.

قیمت پیچ رولپلاک سنگ نما چینی
قیمت پیچ رولپلاک سنگ نما چینی

یکی از روش های تشخیص سنگ سالم و بدون مشکل برای کار در نما از سنگ نامرغوب و ناسالم، این است که توسط یک وسیله یا شی فلزی چند ضربه به سنگ بزنید. اگر سنگ صدای شیشه داد، به این معناست که بدون ترک و پوسیدگی است و برای کار در نما، مناسب است.

در عصر حاضر بهترین انتخاب برای سنگ های نما سنگ تراورتن می باشد. چرا که هم سبک بوده و هم جذب ملات خوبی دارند.

اسکوپ نکردن سنگ

از اسکوپ سنگ نما برای پایداری بیشتر در زمان زلزله و اطمینان از عدم سقوط سنگ‌هایی که در تراز قائم قرار دارند، استفاده می‌کنند. در این عملیات، سنگ را به کمک ابزارهای فلزی و ضد زنگ به نام اسکوپ سنگ نما به دیوار متصل می‌کنند. در اکثر موارد نیز این اسکوپ‌ها را به میلگردها درون دیوار متصل می‌کنند تا ایمنی کار را بالا ببرند.

علاوه بر سنگ، از اسکوپ‌ها برای سرامیک نیز استفاده می‌کنند، با این تفاوت که اسکوپ‌های سرامیکی کوچک تر است. برای اتصال آن‌ها نیز ابتدا به وسیله‌ی ابزار تیز و برنده پشت سرامیک را خراش داده و با استفاده از چسب، اسکوپ‌ها را به سرامیک می‌چسبانند. پس از خشک شدم چسب‌ها، سرامیک آماده‌ی کار است.

مهار کردن سنگ نما یا اسکوپ به دو روش پیش ساخته و اسکوپ سنگ نما با مفتول یا سیم انجام می‌شود. البته روش های پیش ساخته به چند شیوه تقسیم بندی می شوند. به هر حال اسکوپ کردن سنگ های نما تا حد زیادی می توانند از سقوط سنگ نما جلوگیری نمایند.

پاک نکردن گرد سنگ بعد از برشکاری

در حین سنگ کاری حتما باید بعد از برش کاری سنگ ها، گرد و خاک موجود را تمیز کرده و سپس سنگ را جای گذاری نمود. در غیر این صورت چسبندگی سنگ به ملات کاهش پیدا کرده و در آینده خطر افتادن سنگ از نما را افزایش خواهد داد.

سنگ کاری روی سطح نامناسب

واقعیت این است که ملات سیمان بر روی برخی از سطوح چسبندگی پایینی دارد. اگر بر روی سطوحی مانند فلز و پلاستیک از آن استفاده کنید، نتیجه کار رضایت بخش نخواهد بود.

به همین دلیل نماکاران حرفه‌ای برای جلوگیری از ترک خوردن سنگ نما اقدام به پوشاندن مناطق فلزی نما با رابیتس می‌کنند. این کار می‌تواند موجب چسبندگی ملات سیمان بر روی منطقه فلزی شود

چسباندن سنگ نمای کنده شده
چسباندن سنگ نمای کنده شده

.

عدم اجرای درست بندکشی

بندکشی نمای ساختمان یکی از کارهایی است که بعد از اتمام سنگ کاری حتما باید انجام شود. این کار باعث می شود تمام درزها بندها و ترک های موجود پر شود. اهمیت این موضوع به این خاطر است که دیگر راهی برای نفوذ آب به پشت سنگ وجود نخواهد داشت.

بندکشی سنگ ها به مرور زمان ممکن است دچار ریزش شوند. لذا چک کردن این موضوع و انجام کارهای مورد نیاز در این باره در بازه های زمانی مشخص به استحکام سنگ های نما کمک خواهد نمود.

استفاده از نمای برجسته بیش از حد

برخی از سازندگان متاسفانه به نماهای سنگی خیلی شلوغ و پر ابزار علاقه خاصی دارند. استفاده از نماهای برجسته آن هم بیش از حد به خودی خود احتمال ریزش و افتادن سنگ را بالا می برد، چه برسد به این که در اکثرا اوقات این سنگها بدون رعایت اصول خاص خود کار می شوند.

به وفور دیده شده است که این سنگها در برخی از نقاط نما بدون هیچ تکیه گاه درستی کار می شوند. به عنوان مثال در قاب پنجره های برجسته سنگهای سطح روی کار بدون اینکه فارسی بر شوند کار می شود. بماند که حتی در صورت فارسی بر بودن هم احتمال افتادن وجود دارد.

توصیه بر این است که نمای سنگی حتی الامکان ساده کار شود و در صورت ابزار خوردن و سنگهای برجسته، تمام اصول و قواعد رعایت گردد.

چسباندن سنگ روی سنگ با چسب

اوج شاهکار در استفاده از نمای برجسته وقتی است که سنگی را با چسب سنگ و یا دیگر چسب ها روی سنگ دیگر می چسبانند. بهترین مثال برای این موضوع به کار بردن سنگ های کوچک مربع یا لوزی طور است که به نام دندان موشی های نما معروف هستند.

بدون شک هر چسبی با گذر زمان و تابش آفتاب و بارش باران اثر خود را از دست خواهد داد. به همین دلیل افتادن این نوع از سنگ ها از نمای ساختمان ردخور نخواهد داشت. این سنگ ها اگر در ابعاد کوچک باشند امکان پیچ شدن هم نداشته و برای محکم کردن سنگ نما فقط باید آنها را از روی نما برداشت.

محکم کردن سنگ نمای ساختمان
محکم کردن سنگ نمای ساختمان

نفوذ آب به پشت سنگ

نفوذ آب به پشت سنگ نما می‌تواند به چندین روش باعث ریزش سنگ شود. یکی از عوامل اصلی، تاثیر یخ زدگی است. زمانی که آب وارد سنگ نما می‌شود و در سرما منجمد می‌شود، حجم آن افزایش می‌یابد و فشار را افزایش می‌دهد. این فشار می‌تواند باعث شکست سنگ و ریزش آن شود.

همچنین، نفوذ آب به پشت سنگ نما ممکن است باعث ایجاد فشار آب در داخل ساختار شود که می‌تواند نقاط ضعف سنگ نما را افزایش داده و به ریزش آن منجر شود. در نتیجه، سیکل تجزیه و تحلیل آب در ساختار سنگ می‌تواند به تضعیف و آسیب دیدن سنگ نما و در نهایت ریزش آن منجر شود.

وزش باد و طوفان

وزیدن باد مخصوصا اگر شدید باشد به شدت در ریزش سنگ نمای ساختمان موثر می باشد. وزش باد مخصوصا برای سنگ هایی که در کناره های نما کار شده و بقل آنها به اصطلاح باد خور دارد، بسیار خطرناک تر خواهد بود.

انبساط و انقباض سنگ ها

یکی از مهمترین دلایلی که باعث ریزش سنگ نما می شود گذر از هوای گرم به سرد و بالعکس می باشد. به همین دلیل است که ریزش سنگ در ابتدای هر فصل معمولا بیشتر می باشد. شما تصور کنید که در یک شب زمستانی هوا بسیار سرد می باشد و هنگام صبح با تابیدن خورشید هوا گرم می شود. این سرما و گرما مطمئنا باعث انقباض و انبساط و نهایتا افتادن سنگ می شود.

زلزله

وقوع زلزله می‌تواند به عنوان یک نیروی دینامیکی و افقی عمل کند که موجب ارتعاش و تغییر مکان ساختمان می‌شود. این ارتعاشات و تغییرات مکان می‌توانند عوارض مختلفی را در ساختمان ایجاد کرده و در نهایت به افتادن سنگ نمای ساختمان منجر شوند.

نیروهای دینامیکی زلزله باعث اعمال تنش‌های عظیم بر روی ساختمان می‌شوند. این تنش‌ها می‌توانند نقاط ضعف و ترک‌های موجود در سنگ‌نما را تشدید کرده و به ریزش قطعات سنگی منجر شوند.

اگر ساختمان یا نصب سنگ نما به نحوی انجام نشده باشد که در برابر تنش‌های زلزله مقاومت کند، احتمال افتادن سنگ نما افزایش می‌یابد. عدم رعایت استانداردهای مربوط به مهندسی زلزله ممکن است به آسیب پذیری ساختمان منجر شود.

متاسفانه با بروز زلزله های 3 و 4 ریشتری نیز تماس با ما در خصوص ریختن سنگ از نما افزایش چشمگیری پیدا می کند. همین موضوع می تواند تاثیرگذاری این رخداد را نشان دهد.

انجام کارهای غیر اصولی در داخل ساختمان

دلیل دیگر ریزش سنگ نما می تواند سوراخ کاری های غیر اصولی در داخل ساختمان باشد که باعث فشار آوردن به سنگ نما و نهایتا ریزش آن شود. به عنوان مثال سوراخ کاری برای نصب پرده در داخل خانه آن هم با استفاده از مته های بلند و نامناسب یکی از مواردی است که می تواند به سنگ نما آسیب وارد کند.

نصب سنگ نما بدون داربست
نصب سنگ نما بدون داربست در کرج

نشست ساختمان

نشست ساختمان ممکن است یکی از عواملی باشد که به افتادن سنگ نمای ساختمان منجر شود. نشست ساختمان به تغییرات در سطح و مکان عناصر سازه اطلاق می‌شود که معمولاً ناشی از تراکم و فشارهای زیرساختی است. در زیر تاثیرات نشست ساختمان بر روی افتادن سنگ نما توضیح داده شده‌اند.

تغییرات مکانی ⇐ نشست ساختمان می‌تواند به تغییرات مکانی در اجزای ساختمان منجر شود. این تغییرات ممکن است باعث تنش و فشارهای ناشی از نشست در نقاط اتصال سنگ نما شود، که در نهایت به افتادن آنها منجر می‌شود.

تراکم خاک ⇐ تغییرات در تراکم خاک زیر ساختمان نیز می‌تواند به نشست ساختمان منجر شود. این تغییرات ممکن است باعث ناهمواری در سطح ساختمان شده و به ریزش سنگ‌ منجر شوند.

ضعف ساختاری ⇐ نشست ساختمان می‌تواند ضعف ساختاری را تشدید کند. اگر ساختمان به درستی طراحی و ساخته نشده باشد، نشست ممکن است باعث ایجاد تنش‌ها و تغییرات در اجزای ساختمان شود که به ریزش سنگ‌نماها منجر می‌شود.

تغییرات دینامیکی ⇐ نشست ساختمان می‌تواند باعث تغییرات دینامیکی در سازه شود که به سنگ نما فشار وارد کند. این فشار ممکن است با ترک‌ها و شکستگی‌ها در سنگ نما همراه شود که به افتادن آنها منجر می‌شود.

ضعف اتصالات ⇐ نشست ساختمان می‌تواند به آسیب پذیری در اتصالات بین اجزای ساختمان منجر شود. اتصالات ضعیف میان اجزای ساختمان و سنگهای نما ممکن است در نتیجه نشست ساختمان شکسته شده و سنگها سقوط نمایند.

برای جلوگیری از افتادن سنگ‌نماها به دلیل نشست ساختمان، اجرای صحیح استانداردها و مقررات مربوط به طراحی و ساخت ساختمان، استفاده از مصالح مقاوم و مرغوب، و مانیتورینگ منظم بر روی وضعیت ساختمان و سنگ های نما توصیه می‌شود.

عدم استفاده از نبشی در نقاط مورد نیاز

یکی دیگر از علل افتادن سنگ نما عدم استفاده از نبشی در نقاط مورد نیاز است. به عنوان مثال اگر ساختمان در بالای نما دارای پیشانی جلو آمده باشد و یا طبقات پایینی کمی عقب نشینی داشته باشند استفاده از نبشی ضروری است.

به کار بردن نبشی به این علت است که تا حدی بار نما را تحمل نماید. به عنوان مثال در پایین ترین نقطه پیشانی نما و زیر اولین ردیف سنگ کار شده حتما باید نبشی گذاشته شود.

راه چاره برای جلوگیری از سقوط سنگ نما

در بخش های قبل به طور کامل دلایل و علل افتادن سنگ های نما را توضیح دادیم. اما برای جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان و رهایی از این معضل راه چاره چیست؟ ابتدایی ترین راهکار این است که موارد گفته شده در بالا را به طور کامل رعایت نماییم. اما اگر با این وجود سنگی از نما شل شده و یا افتاده است تنها یک راه حل دارد.

پیچ و رولپلاک نما با طناب در تهران
پیچ و رولپلاک نما با طناب در تهران

بهترین راه و در واقع تنهاترین راه و روش موثر برای این مشکل استفاده از پیچ و رولپلاک سنگ نمای ساختمان است. با این روش تمام سنگ ها به ملات پشت خود مقاوم سازی می شوند. تثبیت سنگ نما از طریق پیچ کردن اگر درست و اصولی و توسط افراد مجرب و متعهد انجام شود، خیالتان را برای همیشه در این خصوص راحت خواهد نمود.

شرکت کار در ارتفاع نماسازان پیشرو

شرکت ما یعنی شرکت نماسازان پیشرو از سال 1388 تا کنون به طور کاملا تخصصی و با رعایت تمام اصول فنی به کار پیچ و رولپلاک سنگ نما مشغول است. این کار به داربست نیازی نداشته و راپل کارهای شرکت ما توسط کار با طناب یا همان راپل این کار را انجام می دهند.

برای اینکه بدانید یک شرکت پیچ و رولپلاک نمای ساختمان چه وظایفی دارد و چه چیزهایی را باید رعایت نماید توصیه می کنیم حتما مقاله مربوطه را در سایت ما مطالعه نمایید.

ما تمام سنگ های نمای شما را پیچ و رولپلاک کرده و برای حفظ زیبایی نما روی پیچ ها را بتونه همرنگ می کنیم. ترمیم و نصب سنگ نما با طناب و بدون داربست نیز در انتهای کار برای قسمت های افتاده انجام خواهد شد. همچنین کار به مدت 5 سال طبق قرارداد منعقد شده گارانتی خواهد شد. تمام پرسنل ما بیمه بوده و هیچ مسئولیتی به عهده مشتریان نخواهد بود.

برای دیدن نمونه کارهای ما می توانید از صفحات آپارات و یوتیوب ما دیدن نمایید.

0/5 (0 نظر)
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آرمین
آرمین
8 ماه قبل

سلام. برای محکم کردن سنگ های نما راه کاری به جز پیچ کردن وجود نداره؟ ما میترسیم این کار نما رو زشت بکنه

تماس با ما