نصب دودکش و لوله های بخاری برای هر ساختمانی ضروری است. اما در برخی موارد مجبور به استفاده از آنها در روی نمای ساختمان و نقاط مرتفع هستیم. در اینجا است که اهمیت کار با طناب یا همان راپل خود نمایی می کند. چنانچه قصد نصب و تعویض و ترمیم دودکش ها و لوله های بخاری در نمای ساختمان را دارید می توانید از خدمات شرکت نماسازان پیشرو بهره ببرید. این کار بدون نیاز به داربست انجام خواهد شد.
اهمیت و ضرورت استفاده از دودکش ها
استفاده از دودکشها در ساختمانها و اماکن مختلف از نظر ایمنی و بهداشت بسیار حائز اهمیت است. در زیر به برخی از اهمیتها و ضرورتهای استفاده از دودکشها اشاره شده است:
پیشگیری از ترکیبات گازی مضر
دودکشها با انتقال دود و گازهای مضر تولید شده از سوخت یا مواد سوختشونده به فضاهای خارجی، از تجمع این گازها در داخل محیط و ایجاد مشکلات بهداشتی و ایمنی جلوگیری میکنند.
حفاظت از ساختمان در برابر آتشسوزی
دودکشها به عنوان بخشی از سیستم ایمنی ساختمان عمل میکنند. انتقال دود به فضای خارجی باعث کاهش خطرات آتشسوزی و حفاظت از ساختمان و اهمالات میشود.
بهبود کیفیت هوا
استفاده از دودکشها به تصفیه هوای محیط کمک میکند. حضور گازها و ذرات مضر در هوا را کاهش داده و کیفیت هوای داخلی ساختمان را بهبود میبخشد.
حفاظت از سلامت افراد
گازها و ذرات مضر حاصل از سوختسوزی، اگر در فضای داخل محیط تجمع یابند، میتوانند برای سلامت افراد مضر باشند. دودکشها با انتقال این ترکیبات به بیرون، حفاظت از سلامت افراد را تضمین میکنند.
مطابقت با استانداردها و مقررات
در بسیاری از مناطق و کشورها، استفاده از دودکشها یکی از الزامات ایمنی و ساختاری برای ساختمانها است. رعایت استانداردها و مقررات مربوط به دودکشها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کاهش خسارات مالی
در صورت وقوع حوادثی مانند آتشسوزی، دودکشها به کاهش خسارات مالی کمک میکنند. این خسارات ممکن است ناشی از خرابیهای ساختمانی یا از دست رفتن اموال باشد که با جلوگیری از گسترش دود و حریق، میتوان این خسارات را کاهش داد.
به طور کلی، استفاده از دودکشها به عنوان یک جزء اساسی در سیستم ایمنی ساختمانها و اماکن مختلف، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و باید به صورت منظم و مطابق با استانداردها نگهداری و تعمیر شوند.
نکات مهم در نصب دودکش و لوله بخاری
درست است که شرکت ما فقط در زمینه نصب و تعمیر دودکش ها و لوله های بخاری در ارتفاع و نمای ساختمان فعالیت دارد، اما آگاهی شما در خصوص جزئیات و نکاتی که باید در این زمینه رعایت شود خالی از لطف نیست. از همین رو نکات مهم که حتما باید رعایت شود تمام و کمال برای شما ذکر شده است.
- جنس دودکش باید از متریالی انتخاب شود که در برابر حرارت مقاومت بالایی داشته و دچار هیچ گونه منفذ و یا نشتی نشود.
- سیمان و ورق های گالوانیزه، دو متریال ایده آل برای ساخت دودکش به شمار می آیند، اما استفاده از لوله های پلاستیکی به علت مقاومت پایین در برابر حرارت و دودکش های آجری به علت داشتن منفذ به هیچ عنوان مجاز نمی باشد.
- دودکش های آکاردئونی آلومینیومی نیز به دلیل عدم آب بندی گزینه مناسبی به شمار نمی آیند. دودکش باید از سمت بالا به هوای آزاد مرتبط باشد تا گازهای سمی را از ساختمان دور نماید.
- اتصالات لوله ها باید آب بندی شوند و ثبات و استحکام آن ها مورد بررسی قرار گیرد.
- دودکش باید توسط بست در محل خود محکم شود.
- نصب زانو در مسیر دودکش کارایی آن را پایین می آورد، به همین دلیل تا جایی که ممکن است نباید از زانو استفاده شود.
- دودکش هایی که به صورت توکار نصب می شوند باید از سطح پشت بام بلندتر و از دیوارهای مجاور فاصله داشته باشند.
- آبگرمکن، بخاری و شومینه حتما باید دارای دودکش باشند و نباید از یک مسیر برای هدایت گاز ناشی از سوخت برای آن ها استفاده نمود.
- دودکشی که برای وسایل گازسوز انتخاب می شود باید نسبت به لوله خروجی این وسایل بزرگ تر باشد تا به راحتی گاز مونوکسید کربن را به بیرون هدایت کند.
- هر دودکش نیاز به کلاهک دارد، زیرا کلاهک از ورود باران، برف و… به مجرای دودکش جلوگیری می کند و باعث می شود دود به شکل ایده آل و اصولی از دودکش خارج شود.
- کلاهک را باید با احتیاط روی دودکش قرار داد و از اعمال فشار بیش از حد که موجب آسیب دیدگی آن می شود خودداری کرد.
- هر از گاهی باید کلاهک دودکش را چک نمود تا اگر در اثر باد یا عوامل دیگر افتاده است، آن را در جای خود قرار داد.
- اگر دودکش بر روی سقف ساختمان نصب می شود باید بار آن بر روی پایه بیفتد تا از کج شدن آن و یا افتادن کلاهک ممانعت گردد. اگر محل نصب آن بر روی نما است باید آن را با بست به دیوار محکم نمود.
- عبور دودکش از دیوارهای ساختمان و یا شیشه پنجره امری غیر اصولی است، اما در صورت انجام این کار باید روزنه ای برای تهویه هوا در زیر درب ها ایجاد شود.
- دودکش باید عایق بندی گردد، خصوصاً اگر در معرض هوای سرد بیرون قرار دارد. هنگام نصب دودکش باید به این نکته دقت شود که از نصب زانو و ایجاد پیچ و خم های اضافی جلوگیری شود.
- قبل از استفاده از وسایل گرمایشی باید از وضعیت دودکش آن ها اطمینان حاصل کرد.
- گاهی مسیر دودکش ها به دلایل مختلف مانند لانه پرندگان مسدود می شود و همین امر منجر به بازگشت گازهای سمی به داخل ساختمان می شود. لذا هر از چند گاهی باید بررسی نمود.
- گاهی اوقات ممکن است مصالح مورد استفاده در ساخت و ساز مسیر دودکش را مسدود کرده باشند، از این رو بررسی مسیر دودکش بسیار حائز اهمیت است و باید بدان توجه ویژه معطوف گردد.
- کلاهک دودکش باید به سمت بالا نصب شود، در صورت چرخش آن به سمت زمین دودکش کارایی لازم را نخواهد داشت.
- دودکش هایی که به صورت مشترک مورد استفاده قرار می گیرند باید توسط متخصصین حوزه تاسیسات ساختمان مورد تایید واقع شوند، زیرا در صورت عدم رعایت ایمنی حوادث ناگوار جانی و مالی اتفاق خواهد افتاد.
- دودکش هایی که در موتورخانه نصب می شوند باید کاملاً دودبند شوند تا از نشت مونوکسید کربن به داخل موتورخانه جلوگیری شود.
- عبور دودکش از سقف کاذب حمام منجر به پوسیده شدن آن می شود، لذا از انجام این کار باید خودداری گردد.
- زمستان فصلی سرد و طولانی است که نیاز به وسایل گرمایشی در آن امری بسیار ضروری می باشد. رعایت نکات ایمنی و تست لوله های دودکش می تواند از بروز خطرات جانی جلوگیری نماید. نصب دودکش مناسب و اطمینان از عمکرد صحیح آن را باید جدی بگیرید.
- با انجام یک آزمایش ساده می توان متوجه عملکرد اصولی دودکش شد. زمانی یک دودکش به طرز صحیح کار می کند که بدنه لوله وسایل گرمایشی داغ باشد. سرد بودن آن حاکی از ایجاد مشکل در مسیر دودکش است.
- قرار دادن دستگاه های تشخیص گاز دی اکسید کربن در محل زندگی کمک شایانی به جلوگیری از خطرات احتمالی می کند. این دستگاه ها را باید با کیفیت مناسب خریداری نمود تا از استانداردهای لازم برخوردار باشند.
شرایط تایید نصب دودکش در نمای ساختمان
طی پیگیری های به عمل آمده و همچنین مساعدت لازم توسط نظام مهندسی و وزارت مسکن (دفتر تدوین)، دودکش در نما در شرایط خاص و با اجرای هشت شرط مورد تائید قرار گرفته است. نامه فوق به شماره ۸۸/۱۱۹۶۶ مورخ ۱۳ آبان ۸۸ می باشد که رونوشت آن در دفاتر نظام مهندسی نصب شده است. توصیه می کنیم در شرایط خاص از نصب دودکش در نما استفاده شود تا برای حفظ سلامتی شهروندان، سازندگان ملزم به اجرای دودکش سیمانی در داخل دیوار و به صورت استاندارد باشند.
عینا موارد نامه فوق به این شرح می باشد:
اگر الزامات دیگر محل نصب دستگاه گاز سوز، به خصوص تامین هوای احتراق، رعایت شده باشد و ناگزیر دودکش در خارج از ساختمان روی نما نصب شود با رعایت نکات زیر می توان دودکش را روی نما نصب کرد:
- دودکش فلزی باشد و با بست به ساختمان متصل شود.
- ارتفاع قسمت قائم دودکش با توجه به ظرفیت دستگاه طبق جدول ۱۷-۸-۱ ( صفحه ۹۵) باشد.
- روی دودکش کلاهک نصب شود.
- در نمای ساختمان بالاتر از دهانه خروج دود، پنجره بازشو (از این واحد یا واحد بالاتر از آن) وجود نداشته باشد.
- جهت باد غالب در سمتی نباشد که دود را از پنجره های ساختمان به فضاهای داخلی وارد کند.
- اگر دودکش عایق شود (عایق گرمائی و حفاظت در برابر باران و برف و رطوبت) بهتر است ولی الزامی نیست. عایق گرمائی به مکش دودکش کمک می کند.
- دهانه خروج دود و فاصله آن با نمای ساختمان به گونه ای باشد که ذرات خروج دود نمای ساختمان را به تدریج سیاه نکند. در غیر این صورت مدام باید از شستشوی نمای ساختمان بهره ببرید.
- اگر رعایت شرایط بالا امکان پذیر نیست می توان از دستگاههای گاز سوز بسته با دودکش دوجداره استفاده کرد. در این صورت ورود هوای احتراق و خروج دود مستقیما از خارج ساختمان است. در این حالت دودکش در خروج از نمای ساختمان بدون قسمت قائم اجرا می شود.
نصب دودکش و لوله بخاری با طناب بدون داربست
در عصر حاضر برای انجام تمامی کارهای در ارتفاع و نمای ساختمان ها دیگر نیاز به داربست نمی باشد. امروزه تمامی این امور توسط کار با طناب یا همان راپل قابل انجام می باشد.
چنانچه قصد دارید لوله های مختلف من جمله دودکش ها و لوله های بخاری را در ارتفاع نصب نموده و به طور عمودی در نمای ساختمان بالا ببرید، این کار در اسرع وقت و با کمترین هزینه توسط راپل کار های شرکت نماسازان پیشرو انجام می شود.
استفاده از داربست برای انجام چنین کارهایی به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد. از طرفی ایمنی داربست بسیار پایین می باشد. علاوه بر این موارد داربست برای رفت و آمد ایجاد مزاحمت می کند. همچنین در برخی موارد مانند کار در نمای جانبی ساختمان که مشرف به پشت بام همسایه است شاید اصلا شرایط نصب داربست را نداشته باشد.
کندن نما و بندکشی و آب بندی بعد از نصب لوله
برای رد کردن و جاسازی دودکش ها و لوله های بخاری از داخل دیوار نما ابتدا نیاز به کندن نما به اندازه دقیق است. ما برای انجام این کار نما را ابتدا توسط سنگ فرز برش داده و سپس مصالح و ملات پشت سنگ را بر می داریم. با این کار حفره ای روی نما ایجاد می شود که به داخل واحد راه پیدا می کند. سپس لوله بخاری و دودکش در این سوراخ تعبیه می گردد.
همانند نصب دریچه هوا و هود روی نما که یکی دیگر از خدمات ما می باشد، در انتهای کار و پس از رد شدن لوله باید دور آن قسمت توسط مواد مخصوص بندکشی شود تا گاز خطرناک ناشی از بخاری به داخل منزل نفوذ نکند.
قیمت نصب دودکش و لوله بخاری در نما
برای اطلاع از قیمت کار خود در خصوص نصب و مهار لوله های مختلف از جمله دودکش ها و لوله های بخاری روی نما حتما باید از کار بازدید شود. پس از رویت کار می توان قیمت دقیق را اعلام نمود. مقاله قیمت پیچ و رولپلاک سنگ نما تا حدی شما را با نحوه قیمت دهی آشنا خواهد نمود.
هزینه این کار بستگی مستقیم به حجم کار و میزان سختی کار در محلی که باید انجام شود، دارد. در سال 1402 حداقل هزینه برای نصب و مهار لوله روی نما 2 میلیون تومان می باشد.
بیمه پرسنل و قرارداد برای نصب دودکش
با وجود ایمن بودن کار با طناب یا همان راپل، به طور قطع تکنسین های مشغول در این کار باید بیمه باشند. شرکت نماسازان پیشرو تمام پرسنل خود را بیمه مسئولیت یا بیمه حوادث کرده و از این بابت کوچکترین مسئولیتی به عهده کارفرما نخواهد بود.
همچنین قبل از شروع کار برای خیال راحتی کارفرما قراردادی فی ما بین دو طرف بسته خواهد شد. در این قرارداد تمامی موارد مربوطه ذکر خواهد شد.
نصب دودکش در تهران و کرج
خدمات نمای ساختمان علی الخصوص کار نصب دودکش و لوله بخاری روی نمای ساختمان توسط شرکت ما در تمامی نقاط استان های تهران و البرز قابل ارائه می باشد. پس از تماس شما کارشناسان ما برای رویت کار خدمت خواهند رسید. در این خصوص توضیحات و قیمت به شما پس از دیدن کار ارائه خواهد شد.
برای دیدن نمونه کارها می توانید از صفحات ما در اینستاگرام و یوتیوب بازدید نمایید.